Retkikohteet

Hyvärilä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja retkeilyyn sekä nuotiopaikkoja rentoutumiseen ja eväiden nauttimiseen. Ulkoilureitit kuten Kartanon kierros, Ellun lenkki ja Paljakkavaara tarjoavat upeita maisemia ja vaihtelevaa maastoa niin hiihtoon, pyöräilyyn kuin kävelyynkin.

Nuotiopaikat

Hyvärilässä on nuotiopaikkoja rannan tuntumassa ja lähellä kyykkä-kenttää. Lisäksi alueella on laavu freestyle-hyppyrin luona. Huomioithan, ettei Hyvärilän nuotiopaikoilla ole polttopuita. Voit ostaa polttopuut Hyvärilän vastaanotosta hintaan 5€/pussi. Lisäksi Hyvärilän piha-alueella on Riihikota, joka on tilauksesta käytössä.

Kartanon kierros

Kartanon kierros on 2,7 kilometrin pituinen helppokulkuinen valaistu kuntopolku. Lähtö Hyvärilän pihasta. Talvisin reitti on hiihtolatuna ja lumettomana aikana sen voi retkeillä tai maastopyöräillä. Maasto on pururatapohjaa.

Ellun lenkki 13km

Näe maisemat Pieliselle ja jäkäläisiä kallioita metsän uumenissa. Hiihtoladun pohjaa mukaileva Ellun lenkki sopii hiihdon lisäksi maastopyöräilyyn ja retkeilyyn.

Ellun lenkille matkataan Hyvärilästä Pielisen rantaa pitkin pururadalle, samoin kuten Kartanon kierrokselle. Pururatapohjainen reitti on mäkinen, mutta sopii hyvin sähköfatbike pyöräilyyn myös ensikertalaiselle. Matkalla on sammalmättäisiä metsiä, jäkäläisiä kallioita ja Pielisen rantamaisemia. Matkalla on kota ja laavu, jossa voi nauttia retkieväitä. Talvella reitti on hyvin hoidettu ja valaistu hiihtolatu, jossa voi myös ajaa fatbikeilla.

Ellun lenkki on helppo muuttaa pidemmäksi lisäämällä mukaan Kotilanvaaran kierroksen tai lyhentää menemällä Kartanon kierroksen Ellun lenkin sijaan.

Paljakkavaara 3km

Reitti kulkee satumetsämäisten pikkupolkujen, jalkakäytävien kautta pururadalle ja hiekkateille. Tämä monitoimireitti sopii hyvin maastopyöräilyyn ja retkeilyyn.

Reitti lähtee liikkeelle Kartanonkierroksen pururadalta, josta lähdetään kulkemaan reittiä vihreitä opasteita seuraten. Kartanonkierrokselta reitti jatkuu asvalttitien (Kohtavaarantie) ja rautatien yli hiekkatielle Pöpöläntielle ja käännytään Koivusillantielle. Hiekkatieltä poiketaan mäntykankaalle polkua pitkin ja pian maisemat vaihtuvatkin jo satumetsämaiseen kuusimetsään ja ruohikkoiseen koivikkoon. Paljakkavaaran huipulla on laavu ja puucee jäkäläisellä kalliolla.
Sen jälkeen polku jatkuu alamäkeen ja yhdistyy metsäautotiehen. Metsäautotieltä päädytään hiekkatielle, Tuomenkummuntielle. Reittiä voi jatkaa Kotilanvaaralle saakka seuraten vihreitä Kotilanvaaran kierros- merkkejä tai lyhentää reittiä lähtemällä Hyvärilään päin takaisin Tuomenkummuntieltä Hyväriläntielle, jolloin reitti on 3km pituinen. Silloin Hyväriläntieltä lähdetään Pöpöläntielle, ylitetään rautatie ja jatketaan asvalttitietä pitkin Hyvärilään.

Sienestys ja marjastus

Nurmeksen maastoista löytyy hyvin erilaisia sieniä, marjoja ja villiyrttejä. Hyvärilän lähimetsistä voit löytää esimerkiksi nokkosta, vuohenputkea, rouskuja, kanttarelleja ja mustikoita. Ota siis vain kori matkaan ja keräilemään luonnon antimia!

Retkikohteita Nurmeksessa

Raesärkät ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä Hyvärilästä. Se on yksi paikallisten suosituimmista retkikohteista, joista löytyvät helppokulkuiset kangasmaastot sekä harju- ja suomaisemat.

Peurajärvi on mukava retkikohde, josta löytyvät uimaranta, kalastusmahdollisuuksia ja helppokulkuisia reittejä. Alueella on valtavan kokoinen Kärnänkivi-siirtolohkare, joka seisoo kapean kärkensä varassa paikoillaan.

Mujejärven luonnonsuojelualue on sopiva kohde retkeilijälle, joka haluaa nauttia rauhasta. Salomaisella alueella kuljetaan soiden, rotkojen ja järvien äärellä.

Retkikohteita lähialueilla

Nurmeksen lähistöltä löytyy peräti neljä kansallispuistoa alle puolen toista tunnin ajomatkan sisältä. Tunnetuin näistä on Kolin kansallispuisto, jonka kansallismaisemat ovat monille rakkaat. Kaikista lähimpänä on Tiilikkajärven kansallispuisto, jonka hiekkaranta on seutukunnan upein. Hiidenportin kansallispuiston jylhät rotkomaisemat ovat erityisen vaikuttava näky. Patvinsuon kansallispuistossa kuljetaan pitkospuita pitkin laajojen suoaukeiden yli. Lisäksi Ruunaan kosket ovat erityisen hienot, erityisesti kevät aikaan!

Voit ostaa retkieväät Hyvärilän aamupalan yhteydessä!