Hyvärilässä toteutettu kansainvälinen nuorisotyö pohjautuu vastuullisuusteemoihin

Hyvärilässä järjestetään muun työn lisäksi vuosittain kolme kansainvälistä leiriä eli tiimivapaaehtoistyön viikkoa, toimintaan osallistuu muualta Suomeen tulevia pidempiaikaisia vapaaehtoisia ja lisäksi toteutetaan erilaisia pienempiä hankkeita. Leirit järjestetään keväällä (Vihreä viikko), kesällä (Summer Talkoot) ja syksyllä (Kekri). Osallistujia on ollut useista EU-maista, Balkanin maista ja Itä-Euroopan maista, mutta myös kauempaa. Toiminnassa on vuosittain mukana 200–300 nuorta ja tapahtumiin ja työpajoihin osallistuu yli 2000 ihmistä vuosittain. Hyvärilän kansainvälisen nuorisotyön vapaaehtoistyöprojektit pohjaavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja niitä suunnitellaan paikallisten tarpeiden pohjalta.

Hyvärilässä toiminta kattaa sekä ympäristö-, sosiaalisen että kulttuurisen vastuullisuuden teemat. Toiminnassa pyritään lisäämään yksilöiden ymmärrystä, mitä jokainen voi tehdä luonnon ja yhteisön hyväksi ja ennallistamaan luontoa. Esimerkiksi Nurmeksessa on tunnistettu paljon yksinäisyyttä, jota halutaan toiminnalla vähentää. Ympäristöön ja sosiaalisiin tarpeisiin liittyvät toiminnot linkittyvät toisiinsa, mutta myös kulttuurisiin teemoihin, sillä samalla vaalitaan perinteitä ja perehdytään erilaisiin kulttuureihin.

Ympäristön osalta näkyvin hanke toiminnassa on ollut perinteisen niityn perustaminen Hyvärilän alueelle. Maaseudun sivistysliiton kautta toimintaan saatiin asiantuntemusta, kuinka voikukkien ja vieraslajien täyttämä alue saadaan jälleen perinteisten kasvien valtaan. Projektin myötä syntyi heinäkuinen Summer talkoot -leiri, joka tuo Nurmekseen vuosittain toistakymmentä nuorta perehtymään luonnon monimuotoisuuteen.

Niitty tarjoaa konkreettisen esimerkin nuorille nähdä, kuinka ihmisten toiminta vaikuttaa luontoon. Ihminen on siivonnut luonnosta paljon pois ja mukana on lähtenyt elämää. Nyt vuosien työn aikana Hyvärilässä muokattavan alueen maaperää on köyhdytetty suomalaisille niittykasveille sopivaksi, ja tänä vuonna paikalla on jo niitty äänimaisemaa myöten täynnä elämää. Niityllä on hyttysten surinaa, kasvien seassa näkyy hiiriä ja sammakoita. Niitty toimii, kuin perinteiset niityt synnyttäen elämää ja näyttää luonnon monimuotoisuuden käytännössä.  Niityn myötä myös hyönteisten merkitys tulee nuorille tutuksi. Nuoret ovatkin tehneet hyönteishotelleja, oppiakseen kuinka myös kaupungissa asuvat voivat tehdä pieniä tekoja luonnon hyväksi.

”Sain lisää tietoa ja työkaluja työskennellä tulevaisuusprojekteissa, ja olen jo saanut mahdollisuuksia käyttää näitä. Olen edelleen yhteyksissä muihin.” – toimintaan osallistunut nuori

Keskeisenä toimintana kansainväliseen nuorisotyöhön kuuluu yhteistyö paikallisten koulujen ja muiden toimijoiden kanssa. Nurmeksessa ei juurikaan synny luonnostaan eri kulttuurien kohtaamisia, joten yhteistyön myötä myös paikallisten nuorten tuntemus ja suvaitsevaisuus erilaisia kulttuureja kohtaan kasvaa. Leireille osallistuvat nuoret kohtaavat myös Nurmeskodilla asuvia tai muuhun toimintaan osallistuvia ikäihmisiä sekä työttömien parissa toimivan Näre ry:n asiakaskuntaa. Vapaaehtoiset suunnittelevat ja toteuttavat ilmaista, matalan kynnyksen toimintaa, johon kaikki ovat tervetulleita. Tilaisuuksissa kohdataan, syödään ja jokainen oppii toisiltaan.

Yhteiset tapahtumat ja tuokiot tarjoavat erilaisia kulttuurisia elämyksiä. Edellä mainittu ruoka on yksi keskeisistä, kun leireille osallistuvat nuoret valmistavat oman kulttuurinsa ruokia ja jokainen pääsee näitä maistamaan. Lisäksi perehdytään suomalaiseen käsityöperinteeseen ja vanhempi väki pääsee jakamaan oppejaan tältä saralta. Edes yhteisen kielen puuttuminen ei kohtaamisia ja tekemistä estä, sillä esimerkiksi niittytalkoissa usealle nuorelle tärkeäksi henkilöksi on tullut vanhempi herra Martti Pellikka, joka ilman englannin kielen taitoa opastaa muun muassa viikatteen teroittamista ja käyttöä.

Kaiken kaikkiaan nuoret oppivat toiminnassa yhteisöllisyyden merkityksestä ja yksilön vastuusta ja vaikutuksista kokonaisuudessa. Tiesitkös, että sanaa ”talkoot” ei edes löydy monesta kielestä?

Kysy lisää kansainvälisestä nuorisotyöstä!

Ekaterina Sysoeva

Kansainvälisen nuorisotyön koordinaattori

ekaterina.sysoeva@nurmes.fi

Puh. +358 (0)50 570 8634

Mari Timonen

Oppisopimusopiskelija

mari.k.timonen@nurmes.fi

Puh. +358 50 324 8151