Ympäristö ja vastuullisuus

Hyvärilä on Sustainable Travel Finland- ja Green Key -sertifioitu nuoriso- ja matkailukeskus Pielisen rannalla Pohjois-Karjalassa.

Tunnustuksena vastuullisuustyöstä, jota teemme, yrityksellemme on myönnetty Green Key-sertifikaatti. Green Key on kansainvälinen matkailualan vastuullisuusohjelma, jonka kriteeristö perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Green Key-sertifioituna yrityksenä sitoudumme jatkuvasti kehittämään vastuullisuuttamme sekä raportoimaan siitä joka vuosi tehtävän jatkohakemuksen yhteydessä. Kriteerien noudattaminen todennetaan säännöllisillä, paikan päällä tehtävillä auditoinneilla. Sertifikaatin myöntää ulkopuolinen, riippumaton Green Key -tuomaristo.

Haluamme myös tulevaisuudessa elää puhtaan luonnon keskellä. Tahdomme huolehtia siitä, että tulevatkin sukupolvet pääsevät mustikkaan vaarojen rinteille, narraamaan raitapaitaisia ahvenia Pielisestä ja pulahtamaan sen raikkaisiin aaltoihin. Täällä Hyvärilässä arkeemme kuuluu vastuu ympäristöstä, ja pyrimme kehittämään toimintaamme koko ajan kestävämmäksi ja ekologisemmaksi.

Lisätietoa:

Mikä on Green Key?
Mikä on Sustainable Travel Finland (STF)?

Mitä me teemme?

Tämä edellyttää ympäristöystävällisiä valintoja meiltä jokaiselta: koulutamme työntekijöitämme ja opastamme asiakkaitamme. Nuorisokeskuksena haluamme edistää nimenomaan nuoren sukupolven ympäristötietoisuutta. Haluamme omalla esimerkillämme kannustaa kaikkia muitakin toimimaan ekologisesti. Hyvärilän ympäristöystävällisyys lähtee pienistä teoista, jotka ovat osa meitä ja tapaamme toimia.

  • Ravintolamme on kahden tähden luomuravintola ja olemme mukana portaat luomuun-ohjelmassa portaalla neljä. Ravintolamme on saanut kasvatettua kasvisruoan määrää vuosi vuodelta seuraamalla hävikkiä ja panostamalla reseptiikkaan. Suuri osa käyttämästämme raaka-aineista tulee läheltä. Esimerkiksi käyttämämme mehu on paikallisen Peten marjatilan mehuja ja kesäisin osa yrteistä omasta kasvihuoneesta.
  • Mittaamme hävikkiruoan määrää, jotta pystyisimme seuraamaan hukkaan heitetyn ruoan määrää päivittäin ja kertomaan sen myös asiakkaillemme. Kun ruokailija näkee havainnollisesti, montako grammaa tai kiloa valmistettua ruokaa menee biojätteeksi joka päivä, toivomme, että hän osaa seuraavan kerran valita toisin ja kiinnittää huomiota tapoihinsa. Meille puolestaan hävikkiruoan mittaaminen paljastaa ne ruokalajit, joista syntyy hävikkiä eniten. Sen mukaan voimme muuttaa ruokalistojamme. Myymme edellispäivältä jääneitä lounaita ja päivällisiä ResQAppin kautta.
  • Käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita esimerkiksi siivouksessa. Noudatamme annosteluohjeita ja vähennämme siten kemikaalien kertymistä ympäristöön.
  • Vettä säästyy, kun olemme säätäneet vedenvirtauksen ihanteelliselle tasolle.
  • Energiansäästöä syntyy valintojemme kautta: Kartanohotellin katolle asennetut aurinkopaneelit keräävät energiaa, joka hyödynnetään suoraan käyttösähkönä. Keittiössä syntyvän hukkalämmön otamme talteen ja hyödynnämme sen lämmityksessä.
  • Perustimme Hyvärilän pihapiiriin niityn, joka tarjoaa ruokaa ja suojaa pölyttäville hyönteisille, nisäkkäille ja linnuille. Niitty edistää luonnon monimuotoisuutta ja ympäristökasvatustoimintaa.
  • Teemme majoitushuoneiden välisiivouksen ainoastaan asiakkaanpyynnöstä. Tämän myötä säästämme vettä, mikä tulisi pyyhkeiden ja lakanoiden pesusta.
  • Kannustamme asiakkaitamme käyttämään ympäristöystävällisempiä kulkuvälineitä tullessaan Hyvärilään. Meillä on kaksi sähköautolatauspistettä hotellin parkkipaikalla. Olemme mukana Reissukyyti-sivustolla, jonka kautta asiakkaat voivat tarjota ja pyytää kimppakyytejä Pohjois-Karjalassa.

Hyvärilä kasvattaa

Hyvärilä on nuoriso- ja matkailukeskus, jonka asiakkaista valtaosa on nuorisoa niin Suomesta kuin maailmalta. Siksi ohjelmiimme kuuluu vahvasti ympäristökasvatus: välitämme tietoa luonnon ihmeistä, kierrätyksen saloista ja mahdollisuuksistamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Hyvärilässä nuori pääsee kokemaan luontoa luonnossa. Liikumme lihasvoimalla soutaen ja meloen, lumikenkäillen ja hiihtäen, kiiveten ja laskeutuen. Teemme kansainvälistä nuorisotyötä. Edistämme monikulttuurisuutta, suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Kaikenlaisten rajojen ylittäminen on meille jokapäiväistä.

11% pienempi hiilijalanjälki

Käytössämme on matkailualan CO2-laskuri, johon olemme syöttäneet standarditietojen lisänä muun muassa mittavan määrän ruoka-aineisiin liittyviä tietoja, jotta saamme seurattua tarkasti mistä päästöjä erityisesti tulee ja reagoitua niihin päästöjä vähentävillä toimenpiteillä.

Vuoden 2023 toiminnan kokonaishiilijalanjälki oli 230,5 CO2, joka on n. 11 % pienempi, kuin edellisenä vuonna. Vaikka ravintolan myynti oli kasvanut edellisvuodesta, suurin päästöjen vähennys tuli ravintolan kehittämistoimenpiteiden ansiosta. Toimitilojen ja kiinteistöjen päästöt vähenivät 4,2 t CO2 vuoteen 2022 verrattuna muun muassa valaistusten uusimisten ansiosta.

Turvallisemman tilan periaatteet

Suomen nuorisokeskusten ja seikkailukasvatuksen kaikessa toiminnassa ja tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Lue lisää