Ympäristö ja luonto

Haluamme myös tulevaisuudessa elää puhtaan luonnon keskellä. Tahdomme huolehtia siitä, että tulevatkin sukupolvet pääsevät mustikkaan vaarojen rinteille, narraamaan raitapaitaisia ahvenia Pielisestä ja pulahtamaan sen raikkaisiin aaltoihin. Täällä Hyvärilässä arkeemme kuuluu vastuu ympäristöstä, ja pyrimme kehittämään toimintaamme koko ajan kestävämmäksi ja ekologisemmaksi.

Ylpeänä ilmoitamme, että Hyvärilällä on hallussaan kaksi matkailualan vastuullisuussertifikaattia: kotimainen Sustainable Travel Finland (STF) ja kansainvälinen Green Key. Lisäksi ravintolamme on kahden tähden luomuravintola. Nuorisokeskuksena tavoitteemme on myös edistää etenkin nuorten ympäristötietoisuutta sekä kannustaa omalla esimerkillämme kaikkia muitakin toimimaan ekologisesti. Tämä kaikki vaatii tietysti myös konkreettisia tekoja.

  • Olemme mukana Portaat luomuun-ohjelmassa portaalla neljä ja ravintolamme on kahden tähden luomuravintola. Ravintolamme on saanut kasvatettua kasvisruoan määrää vuosi vuodelta seuraamalla hävikkiä ja panostamalla reseptiikkaan. Suuri osa käyttämästämme raaka-aineista tulee läheltä. Esimerkiksi käyttämämme mehu on paikallisen Peten marjatilan mehuja ja kesäisin osa yrteistä omasta kasvihuoneesta.
  • Mittaamme hävikkiruoan määrää, jotta pystyisimme seuraamaan hukkaan heitetyn ruoan määrää päivittäin ja kertomaan sen myös asiakkaillemme. Kun ruokailija näkee havainnollisesti, montako grammaa tai kiloa valmistettua ruokaa menee biojätteeksi joka päivä, toivomme, että hän osaa seuraavan kerran valita toisin ja kiinnittää huomiota tapoihinsa. Meille puolestaan hävikkiruoan mittaaminen paljastaa ne ruokalajit, joista syntyy hävikkiä eniten. Sen mukaan voimme muuttaa ruokalistojamme. Myymme edellispäivältä jääneitä lounaita ja päivällisiä ResQAppin kautta.
  • Käytämme ympäristömerkittyjä tuotteita esimerkiksi siivouksessa. Noudatamme annosteluohjeita ja vähennämme siten kemikaalien kertymistä ympäristöön.
  • Vettä säästyy, kun olemme säätäneet suihkujen ja hanojen vedenvirtauksen ihanteelliselle tasolle.
  • Energiansäästöä syntyy valintojemme kautta: Kartanohotellin katolle asennetut aurinkopaneelit keräävät energiaa, joka hyödynnetään suoraan käyttösähkönä. Keittiössä syntyvän hukkalämmön otamme talteen ja hyödynnämme sen lämmityksessä.
  • Perustimme Hyvärilän pihapiiriin niityn, joka tarjoaa ruokaa ja suojaa pölyttäville hyönteisille, nisäkkäille ja linnuille. Niitty edistää luonnon monimuotoisuutta ja ympäristökasvatustoimintaa.
  • Teemme majoitushuoneiden välisiivouksen ainoastaan asiakkaanpyynnöstä. Tämän myötä säästämme vettä, mikä tulisi pyyhkeiden ja lakanoiden pesusta.
  • Kannustamme asiakkaitamme käyttämään ympäristöystävällisempiä kulkuvälineitä tullessaan Hyvärilään. Meillä on kaksi sähköautolatauspistettä hotellin parkkipaikalla. Olemme mukana Reissukyyti-sivustolla, jonka kautta asiakkaat voivat tarjota ja pyytää kimppakyytejä Pohjois-Karjalassa. Kerromme asiakkaillemme Katuri-kutsutaksista, joka toimii Nurmeksessa arkipäivisin. Nurmeksessa on myös juna- ja linja-autoasema, joista haemme asiakkaat erikseen pyydettäessä.
  • Ostamme palveluita paikallisilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä erilaisiin
    • ohjelmapalveluihin, kuten Äksyt Ämmät Oy, Nurmeksen naisvoimistelijat ja Mannen ratsutila
    • koristeluihin, kuten Kukkakauppa Rosabella ja Alapihan Puutarha
    • kioskiin, kuten Pielisen Kalajaloste ja Vehkapuron tilan marjajauheet
  • Teemme yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja toimijoiden kanssa, kuten Maaseudun sivistysliitto, Nurmeksen museo, päiväkodit, esimerkiksi kansainvälisten nuorisoleirien ohjelmissa.
  • Tuemme paikallisia tapahtumia ja harrastustoimintaa, joissa on nuorille suunnattuja toimintoja.

Matkailualan vastuullisuussertifikaatit

Green Key-sertifioituna yrityksenä sitoudumme jatkuvasti kehittämään vastuullisuuttamme sekä raportoimaan siitä joka vuosi tehtävän jatkohakemuksen yhteydessä. Kriteerien noudattaminen todennetaan säännöllisillä, paikan päällä tehtävillä auditoinneilla. Sertifikaatin myöntää ulkopuolinen, riippumaton Green Key -tuomaristo. Green Key on kansainvälinen matkailualan vastuullisuusohjelma, jonka kriteeristö perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Myös STF-sertifikaatti uusitaan säännöllisesti, jotta voimme olla varmoja jatkuvasta kehityksestä. Kestävän matkailun toimenpiteet eivät luonnollisestikaan tule kerralla kuntoon, vaan kyseessä on kehityspolku. STF-ohjelma ja sen kriteeristö päivittyy tasaisin väliajoin, jotta ohjelman kautta matkailutoimijoiden toiminta vastaa kiristyviin vastuullisuustavoitteisiin.

Lisätietoa sertifikaateista: Green Key, STF

Hyvärilä kasvattaa kunnioittamaan luontoa ja ympäristöä

Asiakkaistamme valtaosa on nuorisoa niin Suomesta kuin maailmalta. Siksi ohjelmiimme kuuluu vahvasti ympäristökasvatus: välitämme tietoa luonnon ihmeistä, kierrätyksen saloista ja mahdollisuuksistamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Hyvärilässä nuori pääsee kokemaan luontoa luonnossa. Liikumme lihasvoimalla soutaen ja meloen, lumikenkäillen ja hiihtäen, kiiveten ja laskeutuen. Teemme kansainvälistä nuorisotyötä. Edistämme monikulttuurisuutta, suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Kaikenlaisten rajojen ylittäminen on meille jokapäiväistä.

11% pienempi hiilijalanjälki

Käytössämme on matkailualan CO2-laskuri, johon olemme syöttäneet standarditietojen lisänä muun muassa mittavan määrän ruoka-aineisiin liittyviä tietoja, jotta saamme seurattua tarkasti mistä päästöjä erityisesti tulee ja reagoitua niihin päästöjä vähentävillä toimenpiteillä.

Vuoden 2023 toiminnan kokonaishiilijalanjälki oli 230,5 CO2, joka on n. 11 % pienempi, kuin edellisenä vuonna. Vaikka ravintolan myynti oli kasvanut edellisvuodesta, suurin päästöjen vähennys tuli ravintolan kehittämistoimenpiteiden ansiosta. Toimitilojen ja kiinteistöjen päästöt vähenivät 4,2 t CO2 vuoteen 2022 verrattuna muun muassa valaistusten uusimisten ansiosta.