Nuorisotyö tukee nuoria kasvamaan lapsuudesta aikuisuuteen

Nuorisotyö on nuoren kokonaisvaltaista tukemista ja rinnalla kulkemista, joka auttaa nuoria löytämään arjenhallinnan ja tulevaisuuden suunnan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pohdimme yhdessä nuoren kanssa keinoja taloudenhallintaan, etsimme yhdessä työpaikkoja tai autamme viemään opinnot loppuun. ”Nuorisotyössä olemme nuorten rinnalla silloin, kun he tarvitsevat eniten apua, ja tuetaan heitä kasvamaan kohti itsenäisyyttä.” kertoo Nuorten Kulman esihenkilö Miika Rajala.

Nuorisotyötä toteutetaan Nuorten Kulmalla nuorisotilatoimintana, työpajatoimintana ja etsivänä nuorisotyönä, joissa jokaisella osa-alueella on omat tavoitteensa. Miika on työskennellyt aiemmin työpajalla yksilö- ja työvalmentajana. ”Nuorten onnistumiset ja mahdollisuus vaikuttaa heidän elämäänsä ovat ehdottomasti työni parhaita puolia.”

Miikan mukaan yksi tärkeimmistä nuorisotyön tehtävistä on tarjota nuorille turvallinen tila, jossa he voivat harjoitella yhteiskunnassa tarvittavia taitoja. ”Nuorisotyö luo puitteet kasvulle lapsuudesta aikuisuuteen – niin yksilönä kuin osana yhteisöä.” Miika avaa. Nuorisotyö on merkittävä osa yhteiskunnallista hyvinvointipalveluita yhdessä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa.

Miika kertoo monia esimerkin siitä, miten nuorisotyö on muuttanut nuorten elämää. Yksi mieleenpainuva tarina on nuoresta, joka ei uskaltanut mennä kouluun sosiaalisten tilanteiden pelon takia. ”Hän tuli aluksi tapaamisiin äitinsä kanssa, mutta ei pystynyt itse puhumaan. Pikkuhiljaa, luottamuksen kasvaessa, hän alkoi avautua ja osallistua ryhmän toimintaan. Nyt hän pystyy hoitamaan omia asioitaan itsenäisesti ja keskustelemaan muiden kanssa ilman pelkoa.” Lähtökohdat ovat kaikilla erilaiset. Nuorten Kulmalla luomme tilan, jossa nuori oppii arvostamaan omia ajatuksiaan ja pitämään niitä yhdenvertaisena muiden kanssa.

Nuorisotyötä kehitetään ajan tarpeisiin

Nuorisotyön tuloksia mitataan valtakunnallisesti osallistujamäärien kautta, mutta Miika toivoisi painotuksen siirtyvän enemmän laadullisiin mittareihin. ”On tärkeää ymmärtää, että nuorisotyö on kokonaisvaltaista tukemista, eikä kaikki työ näy tilastoissa. On myös huomioitavaa, että esimerkiksi silloin, kun nuori työllistyy ja siirtyy toisten palveluiden piiriin, se on meille suuri onnistuminen, vaikka se näkyy tilastoissa nuorten vähenevänä määränä.”

Haasteista suurimpina Miika nostaa esiin palvelujen jatkuvat muutokset ja rahoituksen epävarmuuden. ”Tuen tarpeessa olevien nuorten tavoittaminen on myös yksi keskeinen haaste. Usein toivoisimme, että vanhemmat hakisivat apua nuorilleen aikaisemmin.”

Nuorisotyötä kehitetään jatkuvasti verkostoyhteistyön kautta. ”Meidän täytyy pysyä ajan hermolla ja mukauttaa toimintaamme nuorten tarpeisiin. Esimerkiksi paikalliset trendit, kuten verkkopelaaminen tai nikotiinipussien käyttö, ovat asioita, joihin olemme reagoineet ja joiden kanssa teemme työtä.” Miika painottaa, että yhteistyö koulujen, järjestöjen ja muiden viranomaisten kanssa on keskeisessä roolissa toiminnan kehittämisessä.

Miika haluaa rohkaista nuoria ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä ja tutustumaan tarjolla oleviin palveluihin. ”Jokainen kohtaaminen voi opettaa jotain uutta itsestä, ja nuorisotyössä on mahdollisuus löytää uusia polkuja ja ratkaisuja elämän haasteisiin.”

 

Miika Rajala

Nuorisotyön esihenkilö

miika.rajala@nurmes.fi

Puh. 050 462 6816

Muita artikkeleita