Perheleiri joensuulaisille ukrainalaisille Hyvärilässä

Nuotta-valmentaja Miska Valtonen järjesti Joensuussa asuville ukrainalaisille perheleirin 24.-26.1.2024 Hyvärilä nuoriso- ja matkailukeskuksessa Nurmeksessa. Mukana oli 43 henkilöä, jopa kolmessa eri sukupolvessa.

Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskus järjestää perheleirejä ukrainalaisille vuoden 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana. Perheleirit tarjoavat ukrainalaisille perheille tilaisuuden jakaa kokemuksiaan, oppia toisiltaan ja saada tukea kotoutumiseen. Tavoitteena on saada lisää voimavaroja arkeen elämyspedagogisilla ja osallistavilla menetelmillä.

Perheleirejä järjestettiin myös vuonna 2023, mutta tämä leiri oli aiemmista poiketen suurempi ja osallistujat tulivat Nurmeksen ja Lieksan sijaan Joensuusta. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös ammattitulkki, joka helpotti kommunikaatiota leiriläisten kanssa. Perheleirille osallistui 43 henkilöä, joista nuorin oli alle 1-vuotias ja vanhin 68-vuotias. Osa perheistä tuli isovanhemmat mukanaan.

”Saimme paljon kiitosta hyvästä ruoasta ja että ylipäätään saivat tulla leirille mukaan. Ohjaajan näkökulmasta oli hienoa nähdä ryhmän toimiminen hyvin keskenään ja keskinäinen kommunikaatio toimi hienosti.” kertoo Miska Valtonen, Hyvärilän Nuotta-valmentaja.

Leirin ohjelmaan kuului lumiveistosten tekoa ja sitä varten lumiaihioiden valmistelua yhdessä leiriläisten kanssa. Lumiveistosten teko toimi punaisena lankana leirillä, kun koko perhe työskenteli yhdessä veistoksen parissa. Tämän lisäksi tutustuimme leirillä PielisAreenan mahdollisuuksiin, kuten jousiammuntaan, kinball-jättipalloon ja pulmatehtäviin. Leiriläiset saivat myös varata erilaisia välineitä ja osa kokeili lumiliukukenkiä. Hyvärilässä on monipuoliset tilat ja välineet erilaisten leirien järjestämiseen. Toimintaympäristönä alue sopii hyvin monikulttuurisiin kohtaamisiin, sillä jo perustoiminnoissa kansainvälisyys näkyy vahvasti.

Hyvärilässä järjestetään hankemuotoista nuottalaajennusta, johon sisältyy osana perheleirien järjestäminen. Nuotta on sosiaalisen nuorisotyön menetelmä, jota tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö. Valmennuksen tavoitteena on auttaa nuoria kehittämään itseluottamusta, arjenhallintaa, sosiaalisia taitoja ja terveellisiä elämäntapoja. Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta on voinut hakea vain yhdeksän Suomen nuorisokeskusta ukrainalaisten tukemiseen. Hanke mahdollistaa valmennuksen tarjoamista ryhmille, jotka ovat aiemmin jääneet Nuotta-valmennuksen ulkopuolelle.

Lisätietoja:
Miska Valtonen, Nuotta-valmentaja
Puh. 050 3284 996
miska.valtonen@nurmes.fi
Hyvärilä – nuoriso- ja matkailukeskus

Muita artikkeleita